Bis. Romano-Catolică Sf. Maria Ciclova Montană
Monument Istoric cod LMI CS-II-m-B-11098, Biserica Romano-Catolică „Sf. Maria”, 1777
Prima datare e de la anul ridicării capelei coloniștilor tirolezi, respectiv 1713, ulterior extinderea capelei ca primă formă de biserică datează din 1727
Cunoscută și sub denumirea „Bisericuța de pe cleanț” (stâncă) – „Maria Fels” în limba germană. Amplasată la poalele muntelui Rol, pe Valea Călugărului, loc. Ciclova Montană. La poalele stâncii pe care se afla azi biserica exista un schit, într-o grotă, locuit de pustnici franciscani.
În 2 iulie 1727, de sărbătoarea Sf. Maria, se sfințește capela construită sus pe stâncă în prezența minerilor și a populației românești și germane, iar Papa dispus la cererea minerilor, pentru aceasta zi deplina iertare a păcatelor. Capela s-a numit „Maria Fels” și a devenit un loc de pelerinaj.
În 1798 Papa Pius al VI-lea a emis un decret prin care a extins deplina iertare a păcatelor pe întregul an, la aceasta capela. „Istoria bisericii” „Maria Ciclova” scrie ca s-a voit construirea bisericii pe un loc liber, în centrul localității, unde se afla crucea ortodoxă de piatră, deși s-a adus întregul material de construcție s-a renunțat la aceasta deoarece „icoana de har” care s-a adus jos din capela, peste noapte se întoarce în capela. Așa a luat naștere „Biserica de pe cleanț”.
În 12 mai 1854, micuța Elisabeta Windberger a căzut de pe înalta stâncă a bisericii și a rămas ca prin minune nevătămată. „Maria Ciclova” a devenit după acest incident un loc de pelerinaj pentru întregul Banat Montan.