Biserica Romano-Catolică

Monument Istoric cod LMI CS-II-m-B-11177, Biserica ROMANO-CATOLICĂ, 1713 

Biserica Romano-Catolica din Oravița a fost ridicată în stil baroc provincial între anii 1718-1722 (conf. I. Bota); din varii motive a fost consacrată abia după mai bine de două secole, în anul 1936, de către Episcopul de vie memorie Dr. Augustin Pacha.

Piața Unirii nr. 7

În anul 1718 s-au aşezat pe versantul vestic al văii Oraviţei, primii colonişti tirolezi. Ei şi-au construit o bisericuţă din lemn Kisslinger în Kreuzwiese sau Poiana în cruce. Datorită acestei denumiri a poienii credincioşii romano-catolici au luat ca şi sărbătoare primordială a lor ziua de 14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci. În același an din ordinul împăratului Karol VI a fost depusă piatra de temelie, iar în 1722 a fost terminată actuala biserică, în locul celei arse de turci.

La sfințire împăratul a donat bisericii o aşchie din lemnul Crucii lui Cristos, adusă de la Ierusalim. Tabloul altarului principal Răstignirea Domnului nostru Iisus Cristos a fost realizat în 1774 de pictorul Wagenchon. În 14 septembrie ani de-a rândul coloniștii tirolezi şi mai apoi întreaga populaţie romano-catolică după Sfânta Liturghie urcau în procesiune la bisericuţa Kreuzwiese.

(extras din MONOGRAFIA ORAȘULUI ORAVIȚA, de Ionel BOTA)