Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”

Monument istoric cod LMI CS-II-m-B-11168, Biserica ortodoxă ADORMIREA MAICII DOMNULUI, datare conf. LMI 1781. str. Simeon Mangiuca nr. 9A

Construcția a început în anul 1781 ctitor fiind Nicolae Hagi Dimitrie, pe terenul donat de acesta, și a fost finalizată în anul 1784. 

La început credincioșii ortodocși din Oravița Montană au avut doar o capelă. În locul ei, din inițiativa lui N. H. Dimitrie și cu ajutorul credincioșilor a fost construită biserica în stil baroc, cu multe picturi și icoane; iconostasul a fost realizat la Viena, iar nava bisericii a fost pictată de Arsenie Petrovici. Inscripția lui funerară a fost tradusă de Nicolae Iorga. 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 24900094_10214687576561490_4103396622840386016_n.jpg

REGELE MIHAI ÎN FAȚA BISERICII, prezent în Oravița la inaugurarea sediului prefecturii şi busturilor din parcul central în 3 iunie 1933, în prezența REGELUI CAROL II, voievod de Alba Iulia și cnez de Banat (titlu obținut atunci la Oravița), omului politic Alexandru Vaida-Voevod, poetului Octavian Goga, sociologului Dimitrie Gusti, prof. C. Angelescu, prefectului jr. Maxim Radovan, protopop Virgil Musta, primar prof. Ilie Rusmir

În perioada 1737-1739, în urma războiului cu turcii, prin pacea de la Belgrad din 1739, Austria pierde Banatul Sârbesc și Banatul Craiovei. De groaza turcilor mulți dintre coloniștii aduși au fugit și întreprinderile industriale au stagnat și s-au dizolvat. Din nou vor fi aduși coloniști, de data aceasta din Oltenia și Muntenia. Existând o oarecare diversificare a muncii, standardul de viață a crescut simțindu-se nevoia unui comerț intens cu care se vor ocupa românii macedoneni care au emigrat în Oravița în 1760-1770.

Industrializarea zonei și creșterea numărului de locuitori l-a determinat a face comerț aici pe unul dintre acești coloniști, macedoneanul Hagi Nicolae Dimitrie, din orașul macedonean Castoria, cel care vine și cu inițiativa de a construi această biserică în Oravița Montană. N. H. Dimitrie, care pe lângă terenul donat contribuie și cu cea mai mare sumă de bani pentru construirea bisericii, a fost înmormântat în biserică.

(Ionel Bota, fragment din monografie)